Télen ne úgy vezess, mint nyáron

A legtöbb ember télen is ugyanolyan stílusban, ugyanolyan dinamikával vezet, mint nyáron, amikor a legoptimálisabbak az útviszonyok. Nagy hiba teljes mértékben rábízni magunkat a téli gumikra.

Kalkuláld bele a megnövekedett menetidőt

Vezess sokkal óvatosabban, igaz, hogy ilyenkor megnő a menetidő, de ezt előre kalkuláld bele. Indulj el időben, vagy még előtte és ne bízz meg teljesen a felsózott útban.

Fékezés

Sokkal nagyobb öszpontosítást kíván a síkos úton történő fékezés, ráadásul a fékút sokkal hosszabb lehet.

Fékezés esetén ha nincs ABS-ed , úgy a a kerekek leblokkolnak és irányíthatatlanná, kormányozhatatlanná válik a gépjármű.

Abban az esetban ha épp kicsúszol az útról, vedd le a lábad a fékről, kormányozd egyenesbe az autót és fékezz ismét. . Próbálj meg fokozatosan fékezni, a kerekek blokkolódása nélkül. Tudom ez így könnyen hangzik, de gyakorlást kíván.

Fokozatosan fékezz és lehetőség szerint kerüld el a hirtelen fékezést. Sok bajtól óvod meeg magad, ha betartod a kellő féktávolságot. A gyors gázadás, az erős gyorsítás is kicsúszást eredményezhet.

Amint úgy érzed csúszik az autó, engedd fel a féket, vagy a gázpedált. Így a gumik újra tapadnak. Felváltva fékezz motorfékkel és a fékpedállal.
Én minden télen gyakorolni szoktam. A legoptimálisabb elmenni egy gyakorlópályára, de ha ez nincs a közelben akkor csak az utcában, vagy egy olyan helyen, ahol nem okozok balesetet vagy kárt. Gyorsítok, fékezek, megcsúsztatom az autót. Így nem lesz idegen a helyzet.
Vészfékezést csak akkor, amikor az autó egyenesben van!

Autó takarítása

Nagyon fontos, de sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Amikor ráesik a hó, vagy lefagy a gépjárnű, ne csak félig takarítsd le a szélvédőket és a visszapillantót. Hatalmas holtterek keletkezhetnek, ha ezt elmulasztod. Ne siess, várd meg, míg teljesen páramentes lesz az üveg, csak utána indulj el.

Kényelmetlen ruhában ne

Statisztikailag igazolt, hogy a kényelmetlen ruházat miatt egyre több a baleset. Nagykabát, hótaposó bakancs, amiben nem érzed úgy a pedálokat. Ne légy lusta megfelelő öltözetben vezetni, ezzel is életeket óvhatsz meg.

Vezetéstechnikai tréning

Ajánlom, hogy vedd a fáradságot és menj el egy téli vezetéstechnikai tréningre. Főleg, ha nem érzed biztonságosnak a téli vezetést.

Télen nem menő Fittipaldinak vagy Schumachernek lenni.