Sokan nem fektetnek rá kellő hangsúlyt, pedig ha nem téliesíti, vagy nem téliesíti időben a gépjárművét, akkor annak akár súlyos következményei is lehetnek.

A legtöbb autó tulajdonos azt hiszi, hogy az autógumi lecserélésével le is van zárva a téliesítés, pedig korántsem.

Ha el szeretné kerülni a balesetet, akár súlyos sérülést okozva másoknak, vagy saját magának, akkor kötelező az autó téliesítése.

Összeszedtem pár alapszabályt, és leírok pár trükköt, hogyan téliesítheti gépjárművét.

 

1 – Téli autógumi

A téliesítés legfontosabb része a megfelelő autógumi kiválasztása. 7 Celsius fok alatt kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira. De erősen ajánlom a téli autógumit. Ezt bővebben kifejtettem az előző Téli autógumi VS 4 évszakos autógumi bejegyzésben.
Amennyiben erősen havas tájra készül, mindenképpen legyen az autóban hólánc.

2 – Jégkaparó / jégoldó

Nagyon alapvető, de sokan csak az első fagy beállta után gondolnak rá. Ne maradjon hoppon, szerezze be előre a jégkaparót.
Akkor is feltétlen szükséges, ha garázsban tartja az autót, mivel bármilyen kültéri parkolóban percek alatt lefagyhat.
Jégoldó spay-vel pillanatok alatt szabaddá lehet tenni az indító kulcs helyét. Ha nincs kéznél megfelelő lehet az öngyújtóval felmelegített kulcs is.

3 – Ablaktörlő, szélvédőmosó folyadék

Cserélje le a nyári szélvédőmosót, fagyálló szélvédőmosó folyadékra.
Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, és pillanatok alatt egy átláthatatlan vékony jégréteget képez. Képzelje el ezt menet közben. Garantált balesetveszély.
Amikor órákra magára hagyja az autót, érdemes a szélvédőt letakarni egy lepedővel, takaróval (az ablaktörlő alá). Ez óvja a szélvédőt és megakadályozza, hogy odafagyjon az ablaktörlő lapát.

4 – Akkumulátor

2 típus létezik: a gondozásmentes, modernebb, valamint a régebbi típusú, amely gondozást igényel.
A gondozásmentes akkumulátor teljesen zárt kivitelű, nem tudunk „hozzányúlni”. Míg az utóbbinál folyamatosan mérni kell az eletrolitszintet. Ha ez nem megfelelő, akkor utántöltés szükséges.
Télen sokkal gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljen oda, hogy milyen állapotban van. Hosszabb utaknál eléggé kellemetlen lehet, ha lemerül.

5 – Hidegindítás

Soha nem induljon el azonnal a gépjármű beindítása után. Mindig hagyja felmelegedni a motort a megfelelő hőmérsékletre, ez a legoptimálisabb megoldás. Amíg a motor jár, a szélvédő belső feléről lefújathatja a párát, valamint adott esetben lekaparhatja a jeget az autóról.

6 – Tippek, trükkök

• Indításkor győződjön meg róla, hogy a kipufogóban nincs hó, ugyanis ekkor a szénmonoxid visszakerülhet az utastérbe.
• A lapos gumik kevésbé tapadnak, ellenőrizze hetente a guminyomást.
• Hidegindításkor kapcsoljon le minden elektronikai részt, pl. autórádió, tompított fényszóró stb. így könnyebben beindul a jármű.
• Várja meg míg a szélvédő teljesen leolvad, csökkent látótérrel sokkal nagyobb a balesetveszély.
• Ha kisgyermeke van, otthon, tolatási műveletnél mindig győződjön meg arról, hogy nincs ott, vagy tartsa szemmel minden pillanatban. Sajnos évről-évre van ilyen halálos baleset.
• Cserélje le gumiszőnyegre a szövetszőnyeget, így megóvhatja a téli sártengertől. A gumiszőnyeg könnyedén tisztítható.
• Ha olyan utakon közlekedik, ahol sózzák az úttestet, gyakrabban mossa le autóját, mert a só gyorsabban kimarhatja az alkatrészeket és a karosszéria felszínét.
• Érdemes tartani az autóban a jégkaparó mellett seprűt, öngyújtót, kesztyűt, takarót, plusz kabátot. Ezek súlya csekély simán elférnek bármely autó csomagtartójában.